De trompet

De trompet is familie van de koperblazers, waarbij het geluid ontstaat doordat de lippen die tegen het mondstuk geplaatst worden, met de adem in trilling worden gebracht. De trompet klinkt vrij hoog en heeft een heldere doordringende klank.  Hij hoort dan ook bij de scherp koper familie, net als de trombone. Vergelijkbare koperblaasinstrumenten zijn de cornet en de bugel/flügelhorn.

De trompet wordt in verschillende muziekgenres gebruikt. In de klassieke muziek komt hij bijvoorbeeld in symfonie- en kamerorkesten voor, maar ook in kleinere ensembles zoals het koperkwintet en natuurlijk als solo-instrument. Daarnaast wordt de trompet ook in de lichte muziek gebruikt, in de jazz, big bands, combo’s en popmuziek. Natuurlijk niet te vergeten de blaasmuziek, zoals harmonie-en fanfareorkesten, waar de trompet een belangrijke partij in heeft.

De meest gangbare trompet is de B♭-trompet. Je kunt vanaf 7 jaar beginnen met trompet spelen, liefst als je voortanden gewisseld zijn en al een beetje uitgegroeid.